What is Specialty Coffee?

Cad is Caife Speisialtachta ann?

Ólann tú caife é gach lá, ach cé mhéad atá ar eolas agat faoi chaife speisialtachta?

Is cuid dár saol laethúil é caife, mar sin cén fáth a bhfuil chomh beag sin ar eolas againn faoi?

Tá caife ar cheann de na deochanna is coitianta ar domhan go héasca, ach tá sé ar cheann de na deochanna is lú a thuigtear freisin. Nuair a thugtar aghaidh ar an gceist cad as a bhfuil caife déanta i ndáiríre, tá go leor daoine (ar a laghad iad siúd nach bhfuil i dtíortha atá ag fás caife) aon leid, agus na focail a úsáidimid go minic chun cur síos a dhéanamh air, mar shampla, i mBéarla, "coffee bean" ach luaidhe. chun mearbhall a thuilleadh. Mar sin, freagair an cheist bhunúsach sin: Cad is caife ann?

B’fhéidir gurb é ceann de na príomhfhoinsí mearbhaill sa chaife (agus tá an ceann seo fíor i bhformhór na dteangacha), ná, cosúil le tae ach murab ionann agus an chuid is mó de dheochanna eile, úsáidimid an focal céanna chun tagairt a dhéanamh don ól caife maidir leis an rud a ólaimid. déanta de. Mar shampla, tá a fhios againn go ndéantar fíon as fíonchaora, go ndéantar beoir as grán agus leannlusanna de ghnáth, agus cuirimid an focal "sú" leis an gcuid is mó de na torthaí chun a bhfoirm inólta a ainmniú. De bharr an méid a dhéantar caife ó ... caife. Mar sin an freagra is simplí ar "cad é caife?" is é “an deoch dhonn as a ndéanaimid pónairí caife .” Ach ní ghlacfadh do mhúinteoir ceathrú grád leis an sainmhíniú sin i ndáiríre, mar sin caithfimid dul níos faide.

Ceart go leor, cad iad pónairí caife? Ar an gcéad dul síos, ní pónairí iad i ndáiríre, sa chiall nach bhfuil siad sa teaghlach céanna le pónairí duáin, chickpeas, nó aon chineál eile pischineálaigh (agus ag baint úsáide as an focal céanna is a úsáid againn le haghaidh pischineálaigh le haghaidh caife nach bhfuil. rud éigin a dhéantar i, mar shampla, Spáinnis nó Iodáilis). Is iad pónairí caife iarbhír na síolta de silín tor bláthanna a fhásann sna trópaicí. Tagann caife ó thorthaí planda. A ligean ar dul isteach sa phlanda sin beagán.

Tá toir caife mar chuid den ghéineas caife , agus cé go bhfuil go maith os cionn 100 speiceas de chaife, ní fhaighimid an tromlach mór dár gcaife (cosúil le níos mó ná 99.9% de) ó dhá cheann, Caife arabica agus Canephora caife . Baineann an chuid is mó den rud ar a dtugaimid “caife speisialta” le pónairí Arabica, toisc go bhfuil blas níos fearr orthu siúd go simplí, agus fiú ar go leor brandaí siopaí grósaeireachta, gheobhaidh tú an lipéad “100% Arabica” mar mharcóir cáilíochta. Déantar Arabica a mhiondealú tuilleadh i gcineálacha, a bhfuil a fhios agat go léir má thug tú aird riamh ar an gcineál úlla nó fíonta a cheannaíonn tú. Ar an mbealach céanna go bhfuil Macintosh, Pink Lady, agus Honeycrisp úlla éagsúla go léir nó tá Chardonnay, Cabernet Sauvignon, agus Chenin Blanc fíonchaora éagsúla, a thagann coffees Arabica i cineálacha cosúil le Bourbon, Caturra, Gesha, agus SL-28 gur féidir le gach blas. difriúil óna chéile.

Más rud é nach bhfuil aithne agat ar Coffea canephora, b'fhéidir go mbeadh a fhios agat níos fearr é mar robusta, arb é an cineál canephora speiceas is coitianta i ndáiríre — sin an fáth a n-úsáidtear na téarmaí go hidirmhalartaithe. Is féidir le Robusta a bheith níos caiféinithe agus níos éasca le fás ná Arabica, ach mar gheall ar an difríocht mhór i blas, go háirithe a searbhas, is neamh-inmhianaithe é do chaife speisialtachta den chuid is mó. Tá cineálacha hibrideacha iontacha ann a úsáideann roinnt DNA robusta chun cumas fáis arabicas sobhlasta a fheabhsú, ach éireoidh linn lá eile!

maidin mhaith caife speisialtachta tionscadal

Ar ais go dtí an gléasra fisiciúil, mar cé go n-athraíonn siad i fachtóirí cosúil le airde, leithead, cruth duille, agus cé mhéad silíní is féidir a fhás ar aon tor - chomh maith le fachtóirí eile, níos casta - go léir toir caife a lán i gcoiteann. Is plandaí bláthanna iad, rud a chiallaíonn go mbíonn bláthanna bána cumhra uair sa bhliain ar na brainsí de ghnáth. Ina dhiaidh sin, fásfaidh silíní in áit na bláthanna sin. Nuair a aibíonn siad, is gnách go mbíonn dath domhain-dearg ar na silíní sin, cé go bhfuil cineálacha áirithe ann a aibíonn go buí, oráiste nó corcra. A fhios agam go bhfuil dath breá aibí tábhachtach, toisc go gceadaíonn sé do phiocairí caife (má tá siad oilte go maith agus má thugtar na treoracha cearta dóibh) silíní a phiocadh as na crainn ach amháin nuair a bhíonn siad aibí agus na cinn anabaí a shábháil ar feadh níos déanaí, rud a fheabhsóidh an blas go suntasach. a fhaighimid ón gcaife sin.

Murab ionann agus silíní rialta (nach bhfuil dlúthbhaint ag an bplanda seo leis), de ghnáth bíonn dhá shíol caife ag fás laistigh, le taobhanna cothroma notched a aghaidh a chéile. Tógann na síolta sin níos mó spáis laistigh de na torthaí ná an cineál silíní a bhfuil taithí agat air, rud a mhíníonn, mar aon le cruas coibhneasta na dtorthaí sin, cén fáth nach rud a itheann daoine i ndáiríre é torthaí caife (mar stór focal ar leataobh, tugtar " freisin ar thorthaí cosúil le caife, silíní, péitseoga, agus avocados, le síol crua sa lár" drupes ,” agus is focal an-spraoi é sin le rá). Nuair a théann tú thar an gcraiceann agus an mhucilage (ainm eile ar an gciseal laíon torthaí sin), bíonn ciseal cosanta timpeall ar an síol a dtugaimid pár air mar gheall ar a uigeacht nuair a thriomaítear é. Laistigh den phár sin tá ciseal cosanta an-tanaí eile ar a dtugtar craiceann airgid, agus ar deireadh théimid ar an síol. Agus an síol sin, tar éis é a bheith scartha ó na torthaí, a thriomú, uaireanta seolta trasna farraige, agus ansin iompú donn i rósta, is é a itheann muid mar chaife.

Caithfidh an focal “caife” a lán oibre a dhéanamh. Is deoch é. Is planda é. Agus fiú laistigh den dá shainmhíniú sin tá sé ann i go leor stát éagsúil is féidir leis do cheann casadh. Ach má tá a fhios agat cá dtosaíonn an caife agus an áit a gcríochnaíonn sé, beidh tú i riocht iontach le tosú ar an turas idir eatarthu a thuiscint, agus cén fáth ar féidir leis na caifeanna iontacha seo go léir blaiseadh chomh difriúil agus chomh uathúil. Faigh rochtain ar 400+ caife ó na róstaí is fearr sa náisiún - seachadta chuig do dhoras, de réir do sceideal. Tosaigh a síntiús caife chun do rothlú caife a dhíghlasáil.

Ar ais go blag