Córas scórála Cumann Caife Speisialtachta a bhriseadh síos
Tá córas scórála an Chomhlachais Caife Speisialtachta (SCA) measartha nua, ag tosú i 1982. Ba é an cuspóir ná caife speisialtachta a dhifreáil ó chaife tráchtála agus bealach a chruthú chun cáilíocht caife a mheas. Cruthaíodh an córas agus é ar intinn cupáil a dhéanamh níos comhsheasmhaí agus níos iontaofa. Bhí sé i gceist freisin go mbeadh sé níos éasca cumarsáid a dhéanamh faoi chaife, go háirithe maidir le ceannach agus díol. Cé go bhfuil clú agus úsáid leathan ar an gcóras, is fiú a mhíniú cén fáth ar cruthaíodh é.

Scóráiltear caife le linn cupála, agus is é sin an gníomh a bhaineann le samplaí grúdaireachta ar a dtugtar “cupáil” a ullmhú agus a mheas, ag baint úsáide as próiseas grúdaireachta speisialta.
Tá beagnach 450 comhdhúile blas ag an gcaife (an deoch, ní na pónairí). Blaiseadh gairmithe caife le “léarscáil teanga” ina n-intinn, ní úsáideann siad na bachlóga blas ar a dteanga. Bíonn blas milis agus saillte ar bharr na teanga, bíonn blas searbh agus searbh ar na taobhanna agus bíonn blas an chúl umami.
Go ginearálta baineann modh cupála SCA le sé chupán caife a bhlaiseadh láithreach. Úsáideann gach cupán 7 ghram de chaife meilte agus 125 gram uisce, a théann géar ar feadh ceithre nóiméad sula dtosaíonn tú ag blaiseadh. Toisc go n-úsáidtear an méid céanna uisce do gach cupán, beidh an céatadán eastósctha éagsúil ag brath ar cé chomh mín nó chomh garbh is atá an meileann. Chun é seo a chur san áireamh, úsáideann cupóirí socruithe meilte éagsúla do gach sampla.
Na Pointí Meastóireachta GÉS
Aroma: scála 0.25 le 10 bpointe ar a mhéad.
Blas: scála 0.25 le 10 bpointe ar a mhéad.
Iarbhlas: scála 0.25 le 10 bpointe ar a mhéad.
Aigéadacht: scála 0.25 le 10 bpointe ar a mhéad.
Corp: scála 0.25 le 10 bpointe ar a mhéad.
Iarmhéid: scála 0.25 le 10 bpointe ar a mhéad.
Glanadh: scála 2 phointe le 10 bpointe ar a mhéad.
Milseacht: scála 2 phointe le 10 bpointe ar a mhéad.
Comhionannas: scór 2 phointe le scór uasta de 10 bpointe.
Ginearálta: scála 0.25 le scór uasta de 10 bpointe
Déantar lochtanna caife a mheas freisin. D’fhéadfadh go n-áireofaí orthu seo coipeadh, feanól, fungas, taint cheimiceacha, nó tainteanna eile a laghdaíonn cáilíocht agus glaineacht na dí.
Déine lochtanna:
-
Lúide 2 phointe le haghaidh fabht a íslíonn cáilíocht agus glaineacht.
-
Lúide 4 phointe ar locht láidir – ceann a dhéanann dochar mór do cháilíocht agus glaineacht an chupáin.
Úsáidtear córas scórála caife SCA i gcomórtais
Ní úsáidtear an córas GÉS do chupán amháin, baintear úsáid as córas scórála GÉS le linn iomaíochta freisin, áit a mbaintear úsáid as mar mhodh chun caiféanna éagsúla a mheas ar scála oibiachtúil, beag beann ar a gcáilíochtaí suibiachtúla. Is léir go bhfágann sé seo go mbíonn sé níos fusa do bhreithiúna teacht ar chomhdhearcadh faoi na caiféanna a blaiseadh is fearr, agus ar cheart pointí a bhronnadh orthu mar sin.
Tá sé tábhachtach a mheabhrú, áfach, nach bhfuil aon scórchárta foirfe caife ann. Deartar gach cairt scórála le sainchuspóir san áireamh agus is fearr a oireann do chásanna áirithe. Mar shampla, tá an chairt scórála SCA iontach chun barraí a mheas agus barra comhchosúla a chur i gcomparáid lena chéile, ach níl sé chomh feiliúnach chun críocha róstadh agus grúdaireachta.
Baill de SCAE agus SCA ó 2004 i leith.
Is é an Specialty Coffee Association (SCA) an cumann trádála caife is mó ar domhan. Tá ballraíocht dhomhanda aige de dhaoine aonair agus de chuideachtaí a bhfuil baint acu leis an tionscal caife speisialtachta, lena n-áirítear róstaeir agus miondíoltóirí. Tá sé mar aidhm aige sármhaitheas i gcaife a chur chun cinn agus inbhuanaitheacht a fheabhsú trí oideachas, taighde, oiliúint agus eolaíocht.
Tá an GÉS bunaithe sna SA ach tá oifigí aige ar fud an domhain. Feidhmíonn sé an Institiúid Cáilíochta Caife, a sholáthraíonn oiliúint agus acmhainní oideachais do ghairmithe ar fud an tslabhra soláthair, ó fheirmeoir go barista, chomh maith le cláir deimhniúcháin a thairiscint do gach céim de tháirgeadh, ullmhú agus riar caife.