good morning project specialty coffee

Cad é Caife Arabica?

Am chun na pónairí a dhoirteadh.

Ceann de na rudaí is breá le Foireann Tionscadal Good Morning faoi chaife ná cé chomh casta is atá sé: Líon blasanna, aromas, uigeachtaí, agus fiú tréithe fisiceacha a d'fhéadfadh a bheith ag caife a bheith gan teorainn. Ag an am céanna, tá sé suimiúil smaoineamh ar cé chomh cosúil agus atá an chuid is mó de pónairí caife an domhain, ar a laghad go géiniteach.

Sa phost seo, táimid chun breathnú níos géire ar cad a chiallaíonn sé le planda caife a rangú mar chuid den speiceas ar a dtugtar Coffea arabica.

Cad is Caife “Arabica” ann?

Nuair a smaoinímid ar “ chaife speisialtachta ,” is é caife Arabica an rud a shamhlaímid: Ó fheirm go cupán, tagann an Bean Arabica as an gléasra caife is íogaire, is éagsúil agus is dinimiciúla a fhástar ar fud an domhain. Éilíonn táirgeadh caife rathúil coinníollacha aeráide sonracha, níos mó saothair, agus cúram comhsheasmhach chun fás; tá bealach tugtha do na céadta cineálacha agus cultivar ar leith; agus tá sé in ann raon ollmhór blasanna a chur in iúl, ó sheacláid agus cnónna go torthaí, bláthanna, luibheanna, spíosraí agus go leor eile.

Ó thaobh na scríbhneoireachta seo, tá níos mó ná 120 speiceas aitheanta laistigh den ghéineas Coffea aitheanta ar fud an domhain, de réir taighde arna stiúradh ag an Dr Aaron Davis ag Gairdíní Ríoga na Lus, Kew.1 As na speicis sin, áfach, ní mheastar ach dhá cheann ar bhonn tráchtála. inmharthana: Coffea canephora nó Coffea robusta, arbh fhéidir gur chuala tú go dtugtar caife Robusta orthu, agus Coffea arabica, nó caife Arabica. Is speiceas Arabica thart ar 70 faoin gcéad de tháirgeadh caife an domhain. Fásann sé is fearr ag ingearchlónna níos airde (900-ish méadar os cionn leibhéal na farraige agus níos airde) agus claonadh a bheith beagán picky faoi chothú ithreach, patrúin aeráide, bearradh, agus níos mó.

Níl sé soiléir fós cén áit ar tháinig an planda caife Arabica . Mar sin féin, tá an toimhde sochreidte mar thoradh ar thaighde an Dr Davis go bhfuil Coffea arabica mar thoradh ar “aontas hibrideach dhá speiceas caife san Afraic: caife robusta (Coffea canephora) agus caife Nandi (C. eugenoides), nó b’fhéidir ó dhá speiceas eile de chaife. speicis a bhaineann go dlúth (marthanach nó imithe in éag).”2 tuairimíonn géineolaithe caifé gur dócha gur tharla sé seo sa limistéar atá aitheanta mar an Aetóip anois, nó sa limistéar timpeall ar an teorainn chomhaimseartha idir an Aetóip agus an tSúdáin Theas: Bhain siad é seo as an méid éagsúlachta géiniteach ar leith atá ann i measc an chaife Arabica a fhaightear sna bunús seo, atá uathúil in áit ar bith eile ar an phláinéid. Trasphlandáil ansin go hÉimin é, áit a ndearnadh tráchtálú air ar dtús: Is é an chúis a dtugtar Coffea arabica air seachas Coffea ethiopia ná baint leis an gclaochlú a rinneadh air a bhuíochas le talmhaíocht Éimin (agus is pointe an-chonspóideach é fós faoi thacsanomaíocht an speicis.)

Cé go bhfuil 22 crómasóim i speicis eile laistigh den ghéineas Coffea, tá 44 crómasóim ag caife Arabica. Tá cion caiféin i bhfad níos ísle aige ná an Bean Robusta, nach bhfuil ach ceann amháin den bheagán difreálaithe idir Arabica vs Robusta.

Léiríonn staidéar amháin go bhfuil cion caiféin de thart ar 0.8–1.9 faoin gcéad (de mheáchan tirim) ag Coffea arabica glas, agus go bhféadfadh idir 1.2–2.4 faoin gcéad caiféin (meáchan tirim) a bheith i gceist le Canephora. ábhar suas le 30 faoin gcéad thar speicis, cé go bhféadfadh do mhíleáiste a bheith éagsúil bunaithe ar stíl agus modh róstadh, aois na pónairí caife, agus fachtóirí eile.)

Buy Premium Coffee Beans Dublin

Pónairí Caife

Cineálacha Arabica

Chun na cineálacha caife Arabica a thuiscint, tá sé ina chuidiú smaoineamh ar phlanda coitianta eile le raon leathan blasanna, uigeachtaí agus tréithe fisiceacha ar leith, díreach cosúil le caife: úlla. Granny Smith, Red Delicious, Gala, Braeburn, Mac an Tòisich - baineann siad go léir leis an speiceas céanna ach tá siad difriúil go géiniteach chun raon leathan pearsantachtaí blasta a chur in iúl.

Tá iliomad cineálacha agus cultivars laistigh de na speicis phlandaí Arabica, cé go roinneann siad go léir na fréamhacha Arabica céanna. Tá géineolaíocht ar cheann de na hathróga iomadúla a mbíonn tionchar acu blas caife agus cáilíocht. Cé gur féidir iad a thuar, ní táscaire foirfe iad ar chupán nó ar scór. Chomh maith le pedigree an chaife féin, beidh tionchar mór ag fachtóirí seachtracha ar nós terroir, aibíocht an phioc, próiseáil iar-fhómhair, triomú, stóráil, róstadh agus grúdaireacht go nádúrtha ar phróifíl blas an chaife.

Is é atá i gceist le “éagsúlacht” an téarma a úsáidtear chun cur síos a dhéanamh ar bhrú de theaghlach plandaí a tharlaíonn go nádúrtha, a chruthaítear trí chrosphórú nádúrtha nó trí shóchán seachas cur isteach daonna; é sin a chur i gcomparáid le “saothraí,” a roghnaítear nó a thrasphóraítear d’aon ghnó chun leas a bhaint as tréithe tairbhiúla, cosúil le táirgiúlacht, friotaíocht triomach, nó stádas dwarf.

Laistigh den Aetóip, tá go leor “landrace,” nó cineálacha fiáine de pónairí Arabica, a fhásann i gcoinníollacha foraoise. Tugtar “cineálacha heirloom” orthu freisin, téarma atá beagán míthreorach a úsáidtear go ginearálta chun cur síos a dhéanamh ar chatalóg leathan de chaife ó dhúchas don Aetóip agus nár cuireadh i dtíortha eile ina saothraítear caife. (Tá sé deacair mar is minic a chuirtear i bhfeidhm é ar chaife na hAetóipe de réir toil, cé gur cultivars, roghnúcháin agus hibridí níos nua-aimseartha iad go leor de na cineálacha caife a fhástar san Aetóip inniu.)

Go ginearálta, áfach, tá caife Arabica na hAetóipe éagsúil leis an gceann atá i dtíortha eile atá ag fás: Nuair a dhéantar é a phróiseáil mar chaife nite, bíonn nótaí íogair bláthanna, cosúil le tae, líomóideog, mil, torthaí cloiche nó citris ag go leor cineálacha Arabica.

Dhá cheann de na cineálacha caife Arabica is suntasaí ná Bourbon agus Typica. Toradh géiniteach é Typica ar chrann caife a ghoid ón Aetóip agus a phlandáil in Éimin, ag mutating chun dul in oiriúint dá aeráid, agus ansin a chuid gearrthacha a ghoid agus a chur ar oileán Indinéisis Java, áit a bhfuil sé mutated arís chun maireachtáil. Bronnadh gearrthóga ó ghléasra Iáván Typica mar bhronntanas do rí na Fraince. Meastar gurb é an planda a choinnigh sé ina cheaptha teasa ná foinse an chuid is mó den chaife a cuireadh ar fud Mheiriceá san 18ú haois. (Tugtar an Noble Tree ar an bplanda cumasach sin.) Tá sé dúshlánach teacht ar Typica atá glan go géiniteach, cé go bhfástar é in Eacuadór, i bPeiriú agus i Meicsiceo, i measc áiteanna eile i Meiriceá Laidineach. Ceaptar le fada go bhfuil próifíl ar aghaidh seacláide aige le roinnt nótaí domhain dearg torthaí, cosúil le silíní aibí, agus nuttiness cosúil le almond.

Thosaigh éagsúlacht Bourbon ar an mbealach céanna le Typica: á roghnú ó fheirm i Éimin. Ach, seachas é a bheith curtha ar Java, tógadh é go Île Bourbon (ar a dtugtar Reúnion anois) san 18ú haois agus rinneadh é a athrú chun oiriúnú dá thimpeallacht nua. Tá an éagsúlacht Bourbon fós ag fás go coitianta, go háirithe feiceálach in El Salvador, Ruanda, agus an Bhurúin. Tá clú ar Bourbon mar gheall ar a phróifíl milis agus chothromaithe, agus is nótaí coitianta iad scóta ime, caramal, almond, caisiú agus seacláid.

Conas an Leas is Fearr a Bhaint as do Chaife Arabica

Ós rud é go bhfuil tú ag ceannach caife ó Trádáil , is cóir a rá go bhfuil tú ag ól caife Arabica: Meastar le fada gurb é an cineál caife a fhástar ar fud an domhain le blaiseadh níos fearr, níos íogaire agus níos nuansaí, agus is mór ag rósta agus lovers caife araon é ar an gcúis sin.

Mar gheall ar a phróifíl dhinimiciúil, is fearr caife Arabica a ullmhú úr. Tá ceannach pónairí Arabica “i séasúr” cosúil le sútha talún a cheannach sa séasúr: Is fearr a bhlaiseann siad. (Tabhair faoi deara nach gá gurb é séasúr fáis agus buain an chaife an t-am is fearr chun iad a ól: Mar gheall ar phróiseáil, triomú, stóráil agus loingseoireachta is gá, b'fhéidir nach mbeadh caife glas ar fáil do róstóir ar feadh trí nó sé mhí tar éis a bheith ann. phioc.)

De réir mar a fhoghlaimíonn tú conas caife a dhéanamh ag baint úsáide as pónairí Arabica, tá sé tábhachtach a choinneáil i gcuimhne gur bealach iontach é meilt úr freisin chun blas do Arabica a threisiú go tapa. Ba mhaith leat an maitheas go léir i do chupán a ghabháil, seachas ligean dó scaipeadh isteach san aer, agus meilt díreach roimh ghrúdú - seachas a réamh-mheilt agus a stóráil i mála - cabhróidh sé leat na torthaí sin a uasmhéadú.

Stóráil do pónairí caife Arabica níos mó cosúil le arán úr ná pónairí triomaithe - is é sin le rá, cé go bhfuil siad cosúil le míreanna neamh-mheatacha, beidh a n-blas titim níos suntasaí le himeacht ama. Is maith leo a choinneáil in áit fhionnuar, thirim (ní sa chuisneoir) agus éireoidh leo níos fearr má úsáideann tú iad agus iad úr.

Foinsí

- https://www.researchgate.net/publication/317898089_Coffee_Atlas_of_Ethiopia

Ar ais go blag