Má bhí tú aon rud cosúil liomsa, ní raibh a fhios agat rud amháin faoi phróisis caife. Ciallaíonn mé, cad fiú próiseas?
Leibhéil rósta, bhí cloiste agam. Bíonn blas níos searbh ar rósta dorcha ná rósta éadrom. Fuair muid é sin.
Ach cad iad próisis agus conas a athraíonn siad blas cupán? An ndéanann siad aon difríocht i ndáiríre? Agus nuair a tharlaíonn siad?
Ná bí buartha, tá do dhroim againn. Suigh síos agus bain sult as an léamh seo, agus is gearr go mbeidh tú i d'easpórtáil caife freisin.
Agus más mian leat na próisis a bhlaiseadh : is féidir leat caife a cheannach anseo .
Cad is Próiseas Caife ann?
Mar is eol duit anois , tá roinnt céimeanna idir baint silíní caife agus é a thabhairt chuig do chupán caife.
Is bealaí éagsúla iad próisis inar féidir leat an silín caife a phróiseáil chun é a thiontú ina phónaire caife.
Ní bhaineann próisis le róstadh. Sin cluiche liathróide iomlán difriúil. Tarlaíonn próisis idir an fómhar agus an nóiméad a sheoltar an caife chuig an roaster.
Cad a dhéanann próisis caife leis an gcaife?
Is bealach iad próisis, go bunúsach, chun fáil réidh leis an silín caife (rud nach dteastaíonn uainn) agus fanacht leis an mbean caife (is breá linn). Is féidir leo blasanna breise áirithe a thabhairt do na pónairí caife freisin.
An silíní caife a bhaint nó nach bhfuil An silíní caife a bhaint?
Tá a fhios againn, ag pointe éigin, go gcaithfear an bean caife a thriomú. Ach ar chóir duit é a thriomú le nó gan an silíní timpeall an phónaire? Sin an rogha idir caife nádúrtha - áit a bhfuil an silíní caife ar fad triomaithe, leis an Bean taobh istigh - agus caife nite - áit a bhfuil an silín bhaint, agus ach an Bean triomaithe.
Caife Nádúrtha
Cé gurbh é an bealach “nádúrtha” an modh is coitianta ar ais sa lá, tá caife nite tar éis dul i bhfeidhm go mall anois - sa Cholóim ar a laghad.
Tá an-tóir ar chaife nádúrtha fós i dtíortha áirithe san Afraic (nuair nach bhfuil innealra chun an silín caife a bhaint go forleathan) agus úsáidtear é sa Cholóim mar phróiseas “speisialta”. Mar sin féin, tá formhór mór na gcaiféanna sa Cholóim nite anois. Má tá tú fós ag iarraidh caife nádúrtha, ná bí buartha! Cuirimid eagráin speisialta áirithe de chaife nádúrtha na Colóime ar fáil.
Caife nite
Tá roinnt buntáistí ag caife nite. Gcéad dul síos, tógann sé i bhfad níos lú ama a thriomú. In ionad a bheith ag fanacht le haghaidh silíní iomlán juicy a thriomú, níl le déanamh agat ach fanacht go dtriomóidh an pónaire caife beag. Tá i bhfad níos lú taise ag an mbean caife, agus ní mór dó i bhfad níos lú ghrian a thriomú. Nuair a bheidh sé triomaithe, tá an caife níos éadroime freisin, agus tógann sé níos lú spáis chun bogadh timpeall (tar éis an tsaoil, fuair tú réidh le do silíní ar fad!).
Tá buntáiste ag caife nádúrtha an bean caife a chosaint tuilleadh ó ghhathanna na gréine, agus an timpeallacht máguaird. Toisc go bhfanann an pónaire caife sa silín níos faide, bíonn claonadh ag caifeanna nádúrtha blasanna níos mó den silín a chur in iúl, lena n-áirítear torthaí.
An bhfuil próiseas amháin níos fearr ná an ceann eile? Ní hea, ach táirgeann siad cupáin an-difriúla!
Ar an taobh clé, caife nádúrtha: tá an silíní triomaithe ar fad, agus tá an Bean taobh istigh. Ar dheis, caife nite. Sin é an Bean ceart ann, cosanta ag an craiceann pár.
Caife Coipthe
Má mheabhraíonn tú eolaíocht na hardscoile, beidh a fhios agat gurb é an choipeadh an próiseas trína ndéanann miocrorgánaigh siúcra a chlaochlú go alcól.
Ar bhealach traidisiúnta na Colóime, a luaithe a chailleann tú an silíní caife chun na pónairí a nochtadh, ligeann tú do na pónairí coipeadh ar feadh lae. Is é sin toisc, a luaithe a bhaintear na pónairí as an silín, fanann siad fillte i substaint gheal, shiúcra ar a dtugtar an mucilage. Trí ligean do na pónairí coipeadh ar feadh 24 uair an chloig, ligeann tú don choipeadh go nádúrtha fáil réidh le méid maith den mhucilage, agus tá na pónairí níos éasca a nigh ina dhiaidh sin, agus ansin tirim.
Ach is féidir coipeadh a úsáid freisin mar phróiseas, chun blas na pónairí caife a dhéanamh difriúil. Má choipeann tú do pónairí ar feadh 24 uair an chloig, ní bheidh mórán difríochta agat. Ach má choipeann tú iad ar feadh níos faide ... dhá lá go seachtain, tosóidh na pónairí ag gabháil nótaí áirithe ón choipeadh. Is féidir leis sin caife citreach a thabhairt, le blasanna domhain cosúil le fíon agus is féidir leis a bheith an-taitneamhach nuair a dhéantar go maith.
Pónairí Caife a Thriomú
Is é seo an chéim dheireanach! Nuair atá do chaife beagnach réidh le dul… ní mór duit é a thriomú. Anseo, tá go leor modhanna ann
Má tá deifir ort, is féidir leat do chaife a thriomú i silo. Go bunúsach is oigheann mór é a thriomaíonn do chaife go mall, cé go bhfuil sé níos tapúla ná an ghrian. De ghnáth bíonn sé de ghnáth caife a tháirgeadh ar chaighdeán beagán níos ísle, mar gheall ar chomh tapa agus a bhíonn an triomú agus, uaireanta, an múch ó na oighinn gháis.
Is é an bealach traidisiúnta chun caife a thriomú ag baint úsáide as an ghrian go maith. Níl le déanamh agat ach do chaife a leagan ar dhromchla réidh (oibríonn coincréit go hiontach) nó, más mian leat an próiseas a bhrostú beagán, ar leapacha san Afraic. Is leapacha adhmaid beagán ardaithe iad leapacha na hAfraice a cheadaíonn aerchúrsaíocht níos fearr agus triomú níos tapúla.
Is féidir leis an bpróiseas seo idir seachtain amháin agus trí seachtaine a ghlacadh, ag brath ar an mbáisteach. Ar an drochuair, tá tionchar ag téamh domhanda ar aeráid go leor réigiún, agus tá báisteach níos mó agus níos minice ag cuid acu, rud a chuireann bac ar chumas feirmeoirí a gcuid caife a thriomú in am.
Próisis Nua Caife?
Tagann feirmeoirí nuálaíocha suas le smaointe nua gach lá. Is féidir aon rud a dhéanamh: ó choipeadh dúbailte, go dtí maos na pónairí caife le torthaí eile agus iad a insileadh le blasanna, chun an caife a thriomú le gual chun blas deataithe a thabhairt don chaife. Cruthaíonn na próisis nua sin caifeanna uathúla agus tá na féidearthachtaí gan teorainn.