Learn Coffee Flavour Terminology

Foghlaim Téarmaíocht Blas Caife

Ní gá duit a bheith i do shaineolaí le rá an maith leat caife ar leith nó nach bhfuil, ach teastaíonn taithí chun an stór focal a bhunú chun cur síos a dhéanamh ar bhlasanna.

Is é an SCAA (Specialty Coffee Association of America) a fhorbraíonn Roth Blais an Bhlais Chaife agus is uirlis an-phraiticiúil é chun cabhrú linn cad a bhlaiseadh a shainiú. Don chéad uair, sainaithin na príomhbhlasanna agus ansin feabhsaigh tuilleadh.

Mar shampla:

  • Géine, searbhas, boga/milis, salannacht
  • Ansin aigéadacht, uigeacht, aftertaste: Aigéadacht: éadrom, velvety, cothrom, biting, geal, casta, dian, vinaceous, árasán, tangy, tirim, astringent, aigéad, síoróip, ionsaitheach etc Uigeacht: íogair, galánta, supple, struchtúrtha, slaodach, síoróipeach, tiubh, brataithe, uisceach, folamh, gránach etc. Tar éis blas: garbh, garbh, neodrach, íon, marthanach, bog, etc.
  • Ansin, cuir ceist ort féin faoi na aromas. Tuiscint a fháil ar a bhfuil ag tarlú ar do theanga agus ar chúl an phasáiste sróine.

Foghlaim Téarmaíocht Blas Caife

Aromas, savors agus blasanna

Aigéadacht: Blas inmhianaithe atá ar leith agus taitneamhach, ach nach bhfuil géar. Léiríonn an téarma “aigéadacht” mar a úsáideann gairmithe caife caife geal agus bríomhar maidir le sean-mhéiní trom. agus nótaí bland.

Acrid: Blas dóite atá ar leith, searbh nó fiú greannach.

Searbhas: Baineann sé seo le blas ar leith atá chomh míthaitneamhach agus atá sé láidir, agus géar cosúil le cuinín.

Ainmhithe: Meabhraíonn an cur síos boladh seo boladh arb iad is sainairíonna é fionnaidh fliuch, allas, leathar, seithí ainmhithe nó fual. Ní gá gur tréith dhiúltach é seo, ach ligeann sé dúinn go ginearálta cur síos a dhéanamh ar nótaí láidre.

Astringent: Blas a thaispeánann an tuiscint go dtriomaítear seicní múcasacha.

Dóite/deataithe: Meabhraíonn an cur síos orgánaileipteach seo boladh an bhia dóite. Is é seo an boladh a nascaimid leis nuair a dhóimid adhmad. Is minic a úsáideann blasóirí an cur síos seo chun an méid rósta a dhéantar le haghaidh caifeanna a bhfuil an-rósta orthu, nó caifeanna rósta san oigheann, a chur in iúl.

Caramailithe: Blas i gcuimhne ar crème brûlée; blas siúcra caramelaithe.

Ceimiceach: Blas ceimiceach. D’fhéadfadh sé teacht ó threalamh atá á chothabháil go dona, ó choipeadh neamhrialaithe nó ó chaife a nochtar do mhúch hidreacarbóin. Féadfaidh eibleachtaí áirithe ó tháirgeadh málaí cur leis an bhfadhb seo freisin.

Ashy: Tá an cur síos olfactory seo den chuid is mó i gcuimhne ar luaithreach, méara daoine a chaitheann tobac nó an boladh a tháirgtear nuair a bhíonn simléar á ghlanadh. Ní tréith dhiúltach é seo. Go ginearálta, úsáideann blasóirí an cur síos seo chun méid an róstadh a léiriú.

Foghlaim Téarmaíocht Blas Caife

Gránach/Braiche/Tósta Cuimsíonn an cur síos seo aromas ar saintréith de chuid gránach, braiche agus tósta iad. Áiríonn sé aroma agus blas gránach amh nó rósta (go háirithe arbhar Indiach rósta, eorna nó cruithneacht), eastóscán braiche, aroma agus blas an aráin úir, agus tósta atá díreach meilte.

Seacláid: Meabhrú ar an aroma agus blas an púdar cócó agus seacláide (go háirithe seacláid dubh agus seacláide bainne). Aroma é seo atá cáilithe uaireanta mar bhog.

Bácáilte: Go ginearálta blas míthaitneamhach. Tugann sé le fios go bhfuil an caife ró-rósta nó ró-rósta ró-mhall.

Twist: Níl an caife in easnamh i ndáiríre, ach d'fhéadfadh sé a bheith in easnamh ag céim níos déanaí.

Fíonach: Blas fruity reminiscent fíona úr. Ní gá go mbeadh sé míthaitneamhach nuair a fhanann sé sa chúlra.

Spíosrach: Tá an cur síos orgánaileipteach seo tipiciúil maidir le boladh spíosraí milse.

Cothromaithe nó cruinn: Tá aigéadacht agus corp i láthair i dtomhas cuí.

Neamhghlan nó neodrach: Blas gan blas, cothrom.

Coipthe: Blas pronounced de choipeadh de ghnáth mar gheall ar fómhar déanach nó coipeadh míchuí. Boladh agus blas thar a bheith míthaitneamhach. San fhoirm is láithreach a labhraímid uaireanta faoi bhlas “folaigh” agus tagairt á dhéanamh don bholadh atá ar pheilt ainmhithe gan chóireáil.

Bláth: Cuireann an cur síos aramatach seo boladh na bláthanna i gcuimhne. Tá baint aige le boladh éadrom cineálacha éagsúla bláthanna, go háirithe féithleann, jasmine agus rós. Aroma a bhfuil de ghnáth subtle agus nach bhfuil an-dian.

Torthaí: Caife le tartness fruity.

Blas adhmaid: Blas adhmadach níos mó nó níos lú pronounced.

Blas féarach: An-difriúil; is féidir a bheith suntasach míthaitneamhach.

Blas oinniún: Ag druidim le boladh putrid. Mór locht.

Rubair: Boladh rubair agus blas. De ghnáth i láthair i Robusta úr.

Glas, glas: Seasann boladh an fhéir. Is coitianta i fómhar luath. I gcaiféanna áirithe, fadaíonn an blas seo roinnt seachtainí tar éis a thriomú. Is annamh a bhíonn i láthair i gcaiféanna atá go hiomlán grian-triomaithe. Féadfaidh sé teacht freisin ó shilíní neamhaibí.

Baggy: Éilliú nach dteastaíonn cosúil le boladh saic siúit. Is minic a breathnaíodh i measc caifeanna a stóráiltear ró-fhada faoi dhrochchoinníollacha. Adhmad: Cuireann an cur síos aramatach seo i gcuimhne boladh an adhmaid thirim, an bhuiséid darach, adhmad marbh nó cairtchláir.

Neamhghlan: Féinmhínitheach. Caife a bhfuil blas neamhghlan air.

Íocshláinte: Meabhraíonn an cur síos olfactory seo ar bholadh ceimiceán, leigheasra agus boladh an ospidéil. Cuirtear an slonn seo i bhfeidhm ar chaife a scaoileann bolaithe ar nós caife Rio, nó caiféanna a mheabhraíonn iarmhair cheimiceacha, nó caiféanna a bhfuil blas suntasach orthu agus a tháirgeann cainníochtaí móra de shubstaintí so-ghalaithe.

Musty or moldy: Féinmhínitheach. Triomú míchuí nó stóráil nó iompar míchuí i limistéar ró-thaise agus gan aeráil.

Nádúrtha: Is é an tréith nádúrtha caife lán-bodied, tipiciúil.

Neodrach: Gan tréithe ceannasacha. Féadfaidh sé bonn maith a dhéanamh le haghaidh meascáin.

Nutty: Meabhraíonn an cur síos seo ar an aroma boladh agus blais na gcnónna úra (atá sainiúil ó chnónna rancid) agus ní na n-almond searbh.

Coitianta: Ina ionad sin dí mediocre easpa tartness.

Pungent: Mothú blas searbhas ginearálta don ghrúdlann. Dó nó ceint te.

salach: Caife le blas míthaitneamhach, go minic mar gheall ar laíon lofa. Is minic an chéim is forbartha de coffees fruity le blas géar. Is minic a tharlaíonn sé seo mar gheall ar ullmhúchán lag sa mhonarcha nó úsáid uisce truaillithe. Tabhair faoi deara gur leor pónaire líonta amháin a bheith i láthair le linn laíon, a bhfuil an-dathdhath air, chun drochbhlas a thabhairt don chupán agus chun caife maith a mhilleadh.

Pís talún: Blas peanut a bhaineann go ginearálta le pónairí neamhaibí agus/nó forósta.

Géar: Blas ag teacht ó caife le cuma glas, neamhaibí; de ghnáth le aftertaste garbh. Táirgeann toir a bhuailtear le heaspa uisce nó an iomarca uisce pónaire mharmaraithe a scaoileann an blas seo go minic.

Rio nó Feanólach: Blas, boladh agus iarnótaí na míochaine, beagán iodaithe mar aon le nótaí feanól nó carbolacha.

Fiáin nó ainmhíoch: Boladh leathair atá le fáil i gcaiféanna áirithe san Aetóip.

Daite: Téarma a úsáidtear chun láithreacht blasanna a chur in iúl atá aisteach do chaife maith, ach nach féidir a shainiú nó a chur i gcatagóir ar leith. Is minic a úsáidtear é chun cur síos a dhéanamh ar bhlas aisteach nó ar leith in éagmais sainmhíniú beacht. Nuair is féidir an blas aisteach a shainiú, ainmnímid é dá réir sin.

Géar, searbh: Blas míthaitneamhach a léiríonn boladh laíon dianscaoilte. De bharr ullmhúchán míchuí sa mhonarcha, droch-choipeadh is cúis le leanúint ar aghaidh leis an bpróiseas coipeadh sna céimeanna tosaigh den triomú, láithreacht pónairí atá ró-aibí agus buí, moill ar thriomú an caife a théamh, nó an iomarca coipeadh le go leor. de laíon. Pónairí líonta is cúis leis seo go minic le linn laíon, rud a fhágann éilliú.

Tobac: Cuireann an cur síos orgánaileipteach seo boladh agus blas an tobac i gcuimhne, ach ní féidir é a úsáid le haghaidh tobac dóite.

cré: Féinmhínitheach. Gan a mheascadh le féarach. An comhlacht caife agus a n-airíonna fisiceacha.

Aigéadach: Tá blas bunúsach arb iad is sainairíonna láithreacht aigéad orgánach. Blas fhuaimnithe, taitneamhach agus taitneamhach, go háirithe i láthair i mbunús áirithe, i gcomparáid le blas géar nó ró-choipthe.

Astringent: Tá an tréith seo tréithrithe ag aftertaste le mothú béal tirim, rud nach bhfuil inmhianaithe le haghaidh caife.

Garbh: Mothú ar roughness sa bhéal.

Crema: Cuireann an crema a fhaightear ó dhromchla an chupáin ar chumas cáilíocht an chaife a mheas: nochtann crema atá ró-tanaí nó ró-shoiléir droch-mheilt (ní breá go leor), seanchaife, brú lag ón meaisín nó uisce atá ró-íseal. fuar. Os a choinne sin, léiríonn crema atá ró-dhorcha meilt atá ró-tanaí, uisce atá ró-the nó rórósta.

Bog: Caife maith, ar leith gan aon gharbh agus nótaí arb iad is sainairíonna iad torthaí, seacláid agus caramal. Blas nach mbíonn an-fhuaimneach de ghnáth.

Dea-chothrom: Clúdaíonn sé tréithe maithe cosúil le corp, tartness; cosúil le fíon (cumhachtach, le comhsheasmhacht agus imeall)

Solas: Aroma thar a bheith iomlán le harshness beag nó tartness.

Tanaí: Uimh chorp go dtí an cupán.

Maol: Blas iomlán agus velvety a d'fhéadfadh a bheith in easnamh tartness. Léiriú atá taitneamhach go ginearálta do na céadfaí.

géar: Caife le blas íogair, géar, aigéadach.

Saibhir: Aroma an-flúirseach le comhlacht dea-chothromú.

Shábháil: Softness beagán aigéadach.

Cupán: Dath an leachta a fhaightear: an-íogair, maith, discréideach, bocht, trom, garbh, amhrasach.

Veilbhit: Caife a bhfuil corp aige ach atá íseal in aigéadacht. Mothú bog.

Geal: Ceint biting.

Fíonach: Caife saibhir le corp iomlán agus bog fíon dearg dea-aois, ach le aigéadacht leanúnach. Mór-locht nuair a bhíonn nótaí feanóil i láthair.

Ar ais go blag