Good Morning Project | Order Coffee Online

Jargon Caife do Dummies: Gluais Téarmaí Speisialtachta Caife

Caife Speisialtacht: A Gluais

Más rud é go bhfuil tú nua i saol an chaife speisialtachta, is dócha go bhfuil tú caillte sa téarmaíocht ar fad. Ní chuirimid an milleán ort, bhí muid caillte freisin nuair a thosaigh muid. Chun cabhrú leat chun tosaigh, chuireamar le chéile gluais de théarmaí áirithe a úsáidtear go minic i saol na sainchaife. Is féidir foclóir beag nó bileog cheat de théarmaí caife a thabhairt air.

Aeropress

Is modh ullmhúcháin caife tumoideachais é an Aeropress ina ndéantar tailte caife a insileadh in uisce sula ndéantar iad a scagadh.

Coipeadh Aeróbach

Is modh coipthe é coipeadh aeróbach ina gceadaítear aer a shreabhadh go saor timpeall an chaife (m.sh. umar oscailte, nó buicéad).

Coipeadh Anaeróbach

Is modh coipthe é coipeadh anaeróbach ina gcuirtear an caife in umar séalaithe nach gceadaítear aer nua isteach ann.

Arabacha

Is speiceas é Arabica den chrann caife a bhfuil aithne air as a pónairí caife ardchaighdeáin. Tá sé níos fearr ná speicis caife eile (m.sh. Robusta) i dtéarmaí cáilíochta pónairí. Is é an t-aon speiceas a shaothraítear sa Cholóim (cé go saothraítear go leor cineálacha de na speicis Arabica).

Aroma

Is é an t-aroma caife an boladh a eascraíonn as caife brewed (seachas cumhráin , a bhfuil an boladh a eascraíonn as pónairí caife tirim, talún).

Barista

Is focal Iodálach é Barista a chiallaíonn duine a bhfuil taithí aige ar an ealaín a bhaineann le grúdaireacht, ullmhú agus riar deochanna caife.

Pónaire

Is téarma é pónaire caife a úsáidtear chun tagairt a dhéanamh don síol caife a fhaightear laistigh den silín. Tugtar bean ar an síol caife go coitianta mar gheall ar a chosúlacht.

Grinder Blade

Is grinder caife é grinder lann a úsáideann lanna cosúil le lián chun pónairí caife a ghearradh isteach i dtailte caife. Go ginearálta tá sé níos inacmhainne ná grinder burr, ach ní tháirgeann sé caife meilte go cothrom, rud a chuireann isteach ar cháilíocht an ghrúdlann caife.

Cumasc (nó Cumasc Caife)

Is meascán é meascán de pónairí caife ó fhoinsí éagsúla (feirmeacha, réigiúin nó tíortha éagsúla).

Corp

Is éard atá i gcorp an chaife ná “meáchan” caife brewed i do bhéal

Bourbon ( Borbón )

Is cineál é Bourbon den chrann caife Arabica a tháirgeann caife sainiúil ardchaighdeáin. Is fo-chineálacha eile iad Pink Bourbon ( Bourbon Rosado ) agus Yellow Bourbon ( Bourbon Amarillo ).

Grinder Burr

Is grinder caife é grinder burr a mheileann an caife trí fhrithchuimilt seachas é a ghearradh le lanna. Go hiondúil bíonn meilte Burr níos daoire ná meilte lann, ach cruthaíonn siad meileann níos comhionann agus brew caife ar chaighdeán níos fearr.

Caturra/Caturro

Is cineáil nádúrtha é Caturra den chrann caife Arabica atá coitianta sa Cholóim.

Castillo

Is cineál nua é Castillo den chrann caife Arabica atá deartha go sonrach le bheith á fhás sa Cholóim agus a thugann an blas agus an táirgeadh uasta.

Chemex

Is modh ullmhúcháin caife drip é Chemex atá comhdhéanta d'fhaighteoir gloine uair an chloig i gcruth le láimhseáil adhmaid fillte, ina gcuirtear scagaire caife ar a bharr. Tá scagairí Chemex níos dlúithe ná scagairí eile (ie níos lú cáithníní ag sreabhadh trí na scagairí), ar féidir leo cupán caife níos milse a chruthú.

Silíní (nó Caife Silíní)

Is é an silíní caife na torthaí ina bhfaightear na síolta caife. De ghnáth bíonn dhá shíolta caife i ngach silín.

Brew Fuar

Is éard is brew fuar ann ná caife brewed a dhéantar trí uisce fuar a bhrú ar thailte caife ar feadh tréimhsí fada ama (4 huaire nó níos mó). Tugann táirgeacht caife brewed le aromas sainiúla, láidir agus cion caiféin níos airde.

An Cholóim (Cineal)

Is cineál nua é caife na Colóime den chrann caife Arabica atá deartha go sonrach le bheith á fhás sa Cholóim agus a thugann an blas agus an táirgeadh uasta.

Cupán

Is éard atá i gcupán caife ná an próiseas chun caife grúdaireachta a bhlaiseadh chun blasanna agus tréithe ar leith a chur in iúl.

Locht

Is fadhbanna le pónairí caife iad lochtanna. Is féidir go dtarlódh lochtanna ar phónairí caife glasa – sula ndéantar iad a róstadh – nó ar pónairí caife rósta. I measc na lochtanna coitianta ar pónairí caife glasa tá pónairí caife damáiste, pónairí caife a d’ith feithidí, nó pónairí caife a bhfuil fungas orthu.

Degassing

Degassing caife is é an próiseas a ligeann sé do na gáis dhíobhálacha a eascraíonn as pónairí caife a róstaíodh le déanaí éalú ón mála inar cuireadh pónairí nua-rósta. Ba chóir go mbeadh comhlaí dígassing ag málaí caife ardchaighdeáin, rud a ligeann don CO2 ó na pónairí rósta éalú as an mála, gan ligean don ocsaigin ón atmaisféar dul isteach sna málaí agus go gcaillfidh na pónairí blas.

Coipeadh Dúbailte

Is éard is coipeadh dúbailte ann ná an próiseas ina ndéantar na silíní agus/nó na pónairí caife céanna a choipeadh faoi dhó, ag céimeanna éagsúla. Mar shampla, déantar an silíní caife ar fad a choipeadh agus ansin nuair a bhaintear na pónairí amach déantar iad a choipeadh arís.

Modh Drip

Is catagóir de mhodhanna ullmhaithe caife iad modhanna drip ina sileadh uisce te ag ráta seasta thar chaife talún a chuirtear i scagaire. Titeann gnáthdhéantóirí potaí caife sa chatagóir seo.

Muileann Tirim

Is áis é muileann tirim ina mbaintear an craiceann pár den phónaire chaife agus ina ndéantar pónairí caife a shórtáil (agus pónairí lochtacha á gcaitheamh). I gcás caife nádúrtha, is é seo freisin an áit a bhfuil an laíon silíní tirim scartha ón bean caife.

Triomú

Is é is triomú ann ná an próiseas chun an pónaire caife (nó silín caife – i gcás caife nádúrtha) a thriomú chun an pónaire caife (nó an silín caife) a thabhairt go dtí an taise is fearr le haghaidh próiseála. Is féidir caife a ghrian-thriomú ( triomú patio ar a dtugtar freisin ) nó a thriomú i silo téite (ar a dtugtar triomú meaisín freisin ).

Coipeadh

Is éard is coipeadh ann ná an próiseas ina ndéanann miocrorgánaigh siúcra a iompú ina alcól. Is féidir coipeadh a úsáid ag céimeanna éagsúla den phróiseáil caife chun próiseáil caife a éascú agus/nó blasanna áirithe a fheabhsú.

Modh Scagaire

Is catagóir de mhodhanna ullmhaithe caife iad modhanna scagairí ina dtéann uisce trí leaba caife talún a chuirtear i scagaire.

Finca

Ciallaíonn Finca an téarma farm , i Spáinnis. Úsáidtear go háirithe sa Cholóim maidir le feirmeacha caife.

Cumhráin

Is é an cumhráin caife an boladh a eascraíonn as tirim, pónairí caife talamh (seachas aroma , a bhfuil an boladh a eascraíonn as caife brewed).

Fraincis-Preas

Is modh ullmhúcháin caife tumoideachais é French-Press ina ndéantar na forais caife a thumadh in uisce sula ndéantar iad a scaradh ón brew le pláta strainer.

geisha (nó Gesha)

Is cineáil den chrann caife Arabica ón Aetóip é Geisha agus cáil air as blasanna bláthanna a tháirgeadh. Tá an-tóir air le 5 bliana anuas agus tá sé curtha anois sa Cholóim.

Bean Caife Glas

Is iad na pónairí caife glasa ach na pónairí caife tar éis iad a bhaint den silín, a thriomú, agus a phróiseáil trí mhuileann tirim chun a gcraiceann pár a bhaint, ach sula mbeidh siad rósta.

Mil

Tagraíonn caife próiseáilte le mil do mhodh próiseála caife nach mbaintear an mucilage as an Bean caife sula ndéantar an Bean caife a thriomú. Triomaíonn an mucilage thar an mbean caife, ag fágáil pár an phónaire le stains sainiúla.

Caife Micrealotála (nó Caife Microlot)

Is pónairí caife iad caife micrea-lot a thagann ó chrannchur amháin ó fheirm amháin. Tagann na caifeanna seo ó na crainn chaife céanna, a chuirtear sa chuid chéanna d’fheirm chaife ar leith. Is iondúil go mbíonn an táirgeacht an-íseal, ach is iad na micrilotaí a tháirgeann na caiféanna is difreáilte agus is fearr atá ar fáil lena gcaitheamh.

Mucilage

Is é an mucilage an ciseal cosanta slaodach atá timpeall ar an mbean caife. Fanann an ciseal seo ar an mbean caife nuair a bhaintear as an silíní (sa mhuileann fliuch) agus ní mór é a bhaint trí phróiseas ar leith.

Nádúrtha

Tagraíonn caife próiseáilte nádúrtha do chaife a phróiseáiltear ar bhealach ina ndéantar an silíní caife ina iomláine a thriomú (seachas an silíní caife a bhaint ar dtús, agus ansin amháin an pónairí caife a thriomú).

Pár

Is é an pár pónaire caife an craiceann beag cosanta timpeall ar an bpónaire caife. Craiceann pár ainmnithe toisc go roinneann sé dath agus uigeacht le pár.

Modh Doirt-Thar

Is modh ullmhúcháin drip caife é modh doirteadh ina ndéanann barista uisce a dhoirteadh go réidh agus go rianúil thar thailte caife a dhiúscairt i scagaire. Ceadaíonn an modh seo do rialú optamach ar an modh grúdaireachta agus ceadaíonn caife a chur in iúl is fearr a blasanna. Is dhá mhodh doirte iad na modhanna Chemex agus v60.

Quakers

Is pónairí caife lochtacha iad na Quakers nach ndéantar iad a róstadh i gceart. Tar éis rósta, fanann pónairí caife quaker pale i gcomparáid leis na pónairí atá rósta i gceart. Ní mór iad a chaitheamh amach toisc go mbíonn tionchar diúltach acu ar an mbrú caife.

láidir

Is speiceas é Robusta den chrann caife a bhfuil aithne air mar gheall ar a n-ábhar caiféin níos láidre agus a bhfuil níos airde ann agus a pónairí caife créiteacha. Níl sé oiriúnach do chaife speisialtachta agus ní fhástar sa Cholóim é.

GÉS

Is é an SCA an Speciality Coffee Association of America - eagraíocht atá tiomanta do chaife speisialtachta a chur chun cinn.

Caife Speisialtacht

Tagraíonn Caife Speisialtachta (i gcodarsnacht le caife tráchtála) don ghrád is airde de chaife atá ar fáil. Go teicniúil, tagraíonn caife speisialtachta do chaife a lománaíodh go cúramach, a roghnaíodh, a bhaintear as aon lochtanna agus a rósta go gairmiúil. Táirgeann caifeanna speisialtachta cupáin le blasanna uathúla agus is féidir leo a bheith chomh difreáilte (agus uathúil) le fíonta.

Caife Feirme Aonair (nó Caife Aonstáit)

Tagraíonn caife aonfheirme do pónairí caife a thagann ó fheirm amháin. Tá sé de bhuntáiste ag caife ó fheirmeacha aonair a bheith as an terroir céanna agus go ginearálta bíonn tréithe blas comhchosúla acu. Tá caifeanna aonfheirm níos inrianaithe freisin, rud a cheadaíonn rialú níos fearr ar cháilíocht na pónairí caife.

Bunús Aonair

Tagraíonn caife aon-bhunús do pónairí caife a thagann ó réigiún cinnte. Is féidir leis an réigiún a bheith chomh mór le tír (eg is féidir caife a bheith de bhunadh amháin na Colóime) nó fo-réigiún tíre (m.sh. is féidir caife teacht ó réigiún Huila na Colóime). Is meascáin iad an chuid is mó de chaife aon-bhunús a dhéantar as caifeanna éagsúla an réigiúin.

Teroir

Seasann an terroir na saintréithe nach féidir a fháil ach in áit áirithe den domhan, mar chineál ithreach, gaotha, airde, etc. agus a léirítear sa chaife a fhástar i cibé coinníollacha.

Caife Nite (nó Caife Fliuchphróiseáilte)

Is modh próiseála caife é caife nite ina mbaintear an silíní agus ansin baintear an mucilage trí níochán le huisce. Triomaítear an pónairí caife ansin.

Muileann Fliuch

Is áis é muileann fliuch ina mbaintear laíon an tsilíní caife chun an pónaire caife a bhaint as.

Éagsúlacht

Is éagsúlacht luibheolaíoch de speiceas crann caife é éagsúlacht caife. I saol na caife speisialtachta, meastar gurb é an speiceas Arabica an caighdeán is airde.

v60

Is modh ullmhúcháin drip-caife é an v60 atá comhdhéanta de chón plaisteach, miotail nó gloine V-chruthach ina gcuirtear scagaire, agus ansin forais caife, chun caife a ghrúdú. Tagann an “60” ó uillinneacha 60 céim an chóin.

Yirgacheffe

Cineál crann caife Arabica ón Aetóip ó dhúchas é Yirgacheffe agus neamhchoitianta sa Cholóim. Tá sé níos dúshlánaí é a chothú ná cineálacha eile, ach tugann sé pónairí caife le blasanna níos sainiúla.

Ar ais go blag