Coffee Fermentation Methods

Modhanna Coipeadh Caife

Is é an chéim choipeadh an chéad phróiseas claochlaithe caife. Tá an sméar déanta suas de chromán, mucilage nó laíon, arb é feoil na dtorthaí é, agus an pár a chosnaíonn an pónaire caife agus atá brataithe sa chraiceann airgid féin.

Is éard atá i gcoipeadh ná deireadh a chur leis an mucilage timpeall an phár. Ní mór é a rialú go foirfe ionas nach mbeidh sé ina chúis le lochtanna móra sa bhaisc, cosúil le blas prátaí, oinniún nó lobhadh. Cinnfidh rogha an mhodha choipeadh próifíl an cupáin :

Próiseáil TIRIM NÓ NÁDÚRTHA

Chomh luath agus a thógtar chuig an bhfeirm nó go dtí an comharchumann iad, scaiptear na pónairí iomlána ar limistéir choincréite ag na limistéir is measa nó níos fearr, le tíl nó go hidéalach ar leapacha na hAfraice chun tirim sa ghrian ar feadh roinnt laethanta. Le linn na tréimhse triomú seo, déantar na pónairí lochtacha - caora atá glas, damáiste, bite ag feithidí, etc. - a shórtáil ar an leaba.

Fanfaidh an caife mar chaife pár ansin sula ndéantar é a shórtáil go cinntitheach. Éilíonn coipeadh aonchineálach cruinneas ard: an t-am ceart a thriomú, aerú iomlán, sraith amháin de caora, meascadh go minic, clúdaithe le linn na hoíche agus nochtadh leis an gcéad ghathanna gréine.

Próifíl: próiseáil thirim caifeanna – rinneadh coipeadh leis an laíon iomlán – tá próifíl chupáin mhilsithe ag na caiféanna seo le corp agus leibhéal ard de ghnáth.

Modh traidisiúnta coipeadh, ansin ar feadh tréimhse fada a úsáidtear mar mhodh caife ar chaighdeán íseal ach amháin mar gheall ar níos lú teicniúla agus saothair, tá an modh seo ag éirí níos caighdeánach anois le táirgeoirí caife speisialtachta mar gheall ar a phróifíl cupán a chomhcheanglaíonn cumhacht, gourmandise agus carachtar.

Maidin mhaith Tionscadal Caife Speisialtacht

PRÓISEAS MHAINNE NÓ PRÓISEAS NÁDÚRTHA LACHTA

Le déanaí agus ag éirí an-tóir orthu, tá an modh seo idirmheánach idir próisis thirim agus fliuch. Faightear an caife mar shilíní, tá sé go díreach, go páirteach nó go hiomlán laíon ansin fágtar láithreach do na leapacha a thriomú. Tá cineálacha éagsúla Próiseas Mil ann ag brath ar an méid laíon a fhágtar ag cloí leis an bpár. Dá mhéad laíon, is faide an t-am a thriomú:

- Mil Dubh - beagnach gach laíon
- Mil Dearg – idir 50% agus 90% den laíon
- Mil Buí - idir 50% agus 75% de laíon
- Mil Bán – idir 10 % agus 20 % den laíon

Próifíl: Próifíl loighciúil idirmheánach, coimeádann na caifeanna a n-cruinneas, a gcorp agus a dtipiúlacht ach tá feabhas agus áilleacht feabhsaithe acu. Nuair a fhágtar níos mó mucilage, is mó an claonadh i dtreo caife milis agus tréith, nuair a bhíonn níos lú ann, tá finesse agus aigéadacht sinsear.

Próiseas Fliuch NÓ NITHE

Caife nite nó go hiomlán nite

Chomh luath agus a fhaightear na silíní iad a plunged isteach umair nó siphons líonadh le huisce. Cuirfear coirp silíní ar snámh, lochtach ar leataobh don phróiseas coipthe tirim. Rachaidh na cinn eile trí mheaisín laíonála a bhainfidh an cromán agus cuid den mhucilage. Beidh siad sáithithe ansin in umair uisce, ar a dtugtar umair choipeadh ar feadh 24 go 48 uair an chloig agus ina dhiaidh sin beidh an mucilage imithe go hiomlán. Ina theannta sin cuireann an t-uisce ar chumas an teocht choipeadh a rialú agus deireadh a chur le cuid den chaiféin atá sa phónaire caife.

Triomófar an caife ansin mar phár sa ghrian de réir na gcritéar céanna agus a bhaineann leis an bpróiseas tirim don chuid is fearr. Is féidir triomú a bhaint amach freisin in oighinn rothlacha ag teochtaí ísle (thart ar 30 °C) ach de réir rialacha dochta chun triomú aonchineálach a chinntiú. Cinntíonn sé seo dáileadh maith uisce sa phónaire (fuinneamh uisce) agus is fearr le caomhnú agus róstadh cáilíochta. Arís eile, caithfidh beachtas a bheith i dtiúin le hamanna coipthe sainithe agus rialaithe, le humair atá go hiomlán glan agus a ndéantar seirbhísiú rialta orthu, le maiseanna criticiúla uisce ag brath ar mhais an chaife agus faoi réir ag meascadh minic.

Maidin mhaith Tionscadal Caife Speisialtacht

Próifíl: Tá próifíl cupán dírithe níos mó ar íonacht agus cruinneas, tá substaint na dtorthaí níos lú corpulentach ach níos íogair. Éilíonn an modh seo bonneagar leordhóthanach agus go leor uisce. Úsáidtear go mór é i Meiriceá Laidineach, agus tá sé fós ina rogha cainéal do na caifeanna speisialtachta ar fud an domhain anois toisc go léiríonn sé íonacht iomlán agus fíneáltacht na n-Arabaithe is fearr.

Is é an modh céanna é nite faoi dhó agus a dhéantar do chaife nite ach sula dtriomaítear na caifeanna tar éis dóibh seasamh san umar coipthe, déantar iad a ath-sáithiú agus ligtear dóibh seasamh in umair ina bhfuil uisce glan ar feadh roinnt uaireanta;

Tá ainm na Céinia ar an modh seo freisin ach tá tús curtha le húsáid i Meiriceá Láir ag féachaint go bhfuil na torthaí íonachta agus aigéadachta go hiontach. Próifíl: cupán ultra-íon a bhfuil aigéadacht torthaí ar an gcarachtar is suntasaí i bhfad. Leath-nite: Is éard atá sa mhodh seo ná an modh céanna a úsáid le caife nite gan é a sheasamh in umair choipthe.

Déanfar an caife, a luaithe a bhaintear an mucilage, a thriomú go díreach sa ghrian agus, más gá, triomófar san oigheann é. Tá buntáiste ag an modh seo go n-úsáidtear níos lú uisce, bonneagair níos saoire agus go dteastaíonn níos lú spáis uaidh. Próifíl: Tá caillteanas beag íonachta á fhritháireamh le méadú ar bhlaiseadh ach tá an cupán iomlán ceart agus galánta.

Ar ais go blag